26.02.2025 uczniowie kl. 2tn, pod opieką Pań Anny Mazgaj oraz Doroty Jury, udali się na wycieczkę do Węgierskiej Górki, gdzie mieli okazję odwiedzić manufakturę czekolady Beskid Chocolate. Celem wyjazdu było poznanie procesu produkcji czekolady, od uprawy kakao aż po gotowy produkt, oraz udział w warsztatach czekoladowych.

Podczas pobytu w manufakturze czekolady uczniowie poznali różne gatunki kakao, dowiedzieli się, gdzie rosną drzewa kakaowe, jakie warunki są potrzebne do ich uprawy oraz jak wygląda zbiór i fermentacja ziaren.

Kolejnym punktem programu było zwiedzanie zakładu produkcyjnego. Przewodnik szczegółowo omówił wszystkie etapy wytwarzania czekolady – od prażenia ziaren, przez ich mielenie, konszowanie, aż po formowanie tabliczek. Uczniowie mieli okazję zobaczyć specjalistyczne maszyny wykorzystywane w tym procesie i dowiedzieć się, jakie mają funkcje.

Najbardziej wyczekiwaną częścią wyjazdu były warsztaty czekoladowe, podczas których każdy uczestnik wykonał własną tabliczkę czekolady. Uczniowie mieli możliwość wyboru dodatków i dekoracji, dzięki czemu ich czekolady były unikalne. Dodatkowo każdy mógł ozdobić własnoręcznie pudełko, w którym znalazła się gotowa tabliczka.

Wycieczka do Beskid Chocolate była niezwykle interesującym i smacznym doświadczeniem. Podczas warsztatów i zwiedzania zostaliśmy poczęstowani najprawdziwszym ziarnem kakao (którego gorzki smak niestety większości nie przypadł do gustu) i kubeczkiem pysznej gorącej czekolady. Uczniowie nie tylko zdobyli nową wiedzę na temat produkcji czekolady, ale także mogli spróbować swoich sił w jej wytwarzaniu. Wszyscy wrócili do szkoły zadowoleni i bogatsi o nowe doświadczenia.

A.M.