Co słychać u naszych szkolnych spółdzielców?

Kategoria: Newsy Opublikowano: niedziela, 18, czerwiec 2017

Jak co roku w połowie maja przedstawiciele Spółdzielni Uczniowskiej wraz z Panem Dyrektorem i opiekunami mieli zaszczyt uczestniczyć w Walnym Zgromadzeniu PSS SPOŁEM w Andrychowie.

Pani Prezes Anna Rychter zaprosiła nas na uroczyste zebranie do Restauracji ADRIA. Od 2011 roku, czyli od powstania w naszej szkole Spółdzielni Uczniowskiej i Sklepiku prowadzonego przez uczennice i uczniów - PSS SPOŁEM sprawuje nad nami Patronat. Pan Dyrektor podziękował za życzliwość
i pomoc okazywaną podczas różnych przedsięwzięć, poinformował o zmianach, które czekają Zespół Szkół nr 1 od września i wyraził nadzieję na dalszą współpracę. Zarząd Spółdzielni po raz kolejny mógł uczestniczyć w praktycznej lekcji spółdzielczości, mogliśmy pochwalić się naszą  całoroczną pracą oraz podziękować za pomoc i życzliwość okazywaną przez Panią Prezes oraz pracowników PSS SPOŁEM. Było bardzo pouczająco i smacznie …

Spotkanie zaowocowało wizytą  zawodoznawczą w Piekarni i Ciastkarni PSS SPOŁEM – przeczytajcie co z tego powstało: „Skarby w kłosie zamknięte”

Pieczywo to smak, to zdrowie, to przyjemność jedzenia.

Produkty zbożowe, zwłaszcza pieczywo odgrywają zasadniczą rolę w żywieniu ludzi na całym świecie. Obecnie na rynku  jest wiele rodzajów pieczywa. Czym się różnią? Które jest najzdrowsze? Na te pytania i wiele innych dotyczących chleba i pieczywa członkowie Spółdzielni Uczniowskiej naszej szkoły próbowali znaleźć odpowiedzi podczas wizyty w Zakładzie Piekarsko-Ciastkarskim PSS SPOŁEM Andrychów, która miała miejsce 7 czerwca 2017 roku. Cały proces produkcji chleba oraz wyrobów cukierniczych uczniowie mieli możliwość zobaczyć w piekarni, dzięki uprzejmości pani Prezes Anny Rychter.

Już od progu powitał nas wspaniały zapach świeżo pieczonego chleba, który sprawił, że wielu z nas pomyślało natychmiast o śniadaniu. W piekarni dowiedzieliśmy się  o narzędziach pracy i  tajnikach wypieku chleba.  Dowiedzieliśmy się w jakiej temperaturze i w jakim czasie pieczony jest chleb. O tym, który chleb jest najzdrowszy decyduje mąka, z której został wykonany. Im bardziej oczyszczona i jasna mąka tym mniej w niej witamin i innych składników odżywczych. Wartościowe składniki pozostają w mąkach słabo oczyszczonych-ciemnych.  Najzdrowszy z punktu widzenia dietetycznego jest więc razowiec. Podczas spotkania mogliśmy skosztować cieplutkich, pachnących bułeczek i pysznych drożdżówek.

Życzymy wszystkim pracownikom sukcesów, satysfakcji z pracy zawodowej oraz samych wspaniałych wypieków, dziękujemy jeszcze raz pani Prezes  oraz całej załodze za  okazaną gościnność  i bardzo miłą atmosferę.

Było coś dla ciała, musi być coś dla ducha.

Dnia 8 czerwca 19 spółdzielców i 2 osoby z Klubu Książki wraz z opiekunami wybrało się do Krakowa. Podróż zaczęliśmy od przejścia Traktem Królewskim od Bramy Floriańskiej na Wawel. Po pięknym
i słonecznym spacerze skierowaliśmy się do Teatru „BAGATELA” na spektakl pt. „Najdroższy”. To francuska, lekka komedia Francis’a Veber’a, który wplątuje swego ulubionego bohatera
w kłopoty. François Pignon, niezaradny życiowo pechowiec, stracił równocześnie pracę i żonę, ale opiekuje się mieszkaniem swojego zamożnego ojca chrzestnego i na to wszystko zjawia się kontroler z fiskusa. Potem tylko przezabawne sceny, zwroty akcji i ….. nie piszemy więcej, bo to trzeba zobaczyć.

Przygotowały: Krystyna Pyzio, Edyta Zwieńczak i Małgorzata Majdak

Miejsca naszych praktyk

Jakość powietrza